29 Haziran 2010 Salı

Sukulentlerde İlaçlama-1

Unlu bit nedeniyle bitkilerim geçen yazı biraz zorlu geçirdiler. Unlu bit zararlısı sukulent bitkilerin baş zararlılarından biridir. Bir yayılmaya başladı mı durdurabilmek bazen mümkün olmuyor. Bitkilerin birbirine yakın durması ve durgun hava faktörleri ile yayılma hızlanıyor. Bu nedenle tüm bitkilerinizi ilaçlama yapmanız gerekebiliyor. Özellikle sıcaklığın çok arttığı dönemlerde bitkilerin yeni yeni tomucuklanan taze gevrek kısımlarına yumurtalarını bırakan unlu bit sıcaklığın artışı ile çatlamaya başlıyor ve çok kısa sürede erişkin koloniler haline gelebiliyor.

Tavsiye üzerine ilk olarak Basudin kullanmayı denedim. Basudin intektisid (böcek öldürücü) zirai bir ilaç olup, uygulama esnasında (sıvı niteliğinde olduğu için püskürtme ile uygulanıyor) zerrelerden kaçınmalı, ağız ve burun kapalı tutulmalı. İlaç, bir litre suya 2mlt terkip ediliyor. Pulvarize hale getirildikten sonra bir miktar bitkinin toprağına ve yapraklara duş alacak şekilde püskürtülüyor. İkinci uygulama 15 gün sonra. Onbeşgün sonra ilacı tekrarladım. Bir süre bitkilerimde unlu bite rastlamadım. Çok geçmeden bir ay sonra unlu bit tekrar etmeye başlamıştı. Tam bir bela! Anlaşılan ilaç etkisini tam gösterememiş. Yine tavsiye üzerine ilaç değiştirip biraz daha etkili bir ilaç olan Durspan kullandım. Evet Durspan gerçekten etkili oldu. Unlu bitin zerresi kalmadı ama bir yerde bir yanlışlık yapmış olmalıydım ki, fotolarda görüldüğü şekilde yaprak uçlarında yanmalar oluşmuştu. Genel de bitkilerimi yaz kış fark etmez sulayacağım veya ilaçlayacağım zaman sabahın erken saatlerinde yapmaya özen gösteririm ki gün içindeki aşırı sıcak veya güneşin yakıcı etkileri de birleştiğinde ilaç bitkiye zarar vermesin. Bitkiler bu hale geldiğine göre bir yerde bir yanlışlık yapmıştım. Meydana gelen bu durumu Kaktüs ve Sukulent Derneği’mizin üyesi bir ziraat mühendisi arkadaşım ile paylaştım. Tüm kuralları doğru uygulamış gözüksem de bazı ilaç ve gübreler bitkinin belli bazı yerlerinde birikip aşırı doz etkisi yarattığı için yanmalara sebebiyet vermekte, suyun biriktiği yerlerde yanıklar oluşmakta imiş. Bu durumda yanan yaprakları gövdeden alıp bitkinin kendini tamir etmesini beklemek en doğru çözüm.

Bu örnekten sonra bir daha aynı sıkıntıyı yaşamadım. İlaçlamayı, evde kedilerim de olduğu için herhangi bir yolla bir damlacık ilaç onlara zarar verebileceği için saksımı banyo küvetine taşıyıp ağzımı maske ile kapatıp ilaçlama yapıyorum. Bitkiyi ilaçlamadan bir gün sonra dış ortama alıyorum.

2 yorum:

  1. Geçen yıl ben de ilk kez unlu bitle tanıştım. Zor bir mücadele oldu. Dolu dolu saksıda toprağa yakın kısımlarda kurumuş eski yabrakların nem topladıklarını, gövde çevresinde bu nemli yerlerde unlu bitlerin kümelendiklerini gördüm. Mücadeleye ciddi bir temizlikle başladım bu nedenle. Sevgiler

    Sevim Karaman

    YanıtlaSil
  2. Sevim hanım nemli hava ve nemli toprak unlu bitin kaynaklarından birisi ve en önemlisi. Bu nedenle havanın nem oranı arttığı dönemlerde bitki toprağını ıslak tutmamak gerek. Tabi dökülen kurumuş yapraklar unlu bit ve benzerlerinin çok sevdikleri bir ortam.

    YanıtlaSil