1 Temmuz 2013 Pazartesi

Kaktüs ve Sukkulentlerde Alacalık(Variegation in Plants)

Variegata kaktüs ve sukkulentler görüntüsünün yarattığı cazibe nedeniyle her zaman ilgimi ve merakımı çeken yapıya sahip bitkiler olmuştur. Kaktüs ve sukkulent koleksiyonu yapmaya ve bitkiler dünyasında onlarla iç içe olmaya başladığımdan beri var olan bir ilgi bu.

Bu ilgi ve merak beni variegata bitkinin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu araştırmaya yöneltti. Ancak bu araştırma sanıldığı kadar basit değil. Kaynaklar yabancı dille yazılmış ve en önemlisi de bilimsel terimler içermekte. Variegata’nın Türkçesini ve variegata bitkinin ne olduğunu basit tanımla açıklamak gerekirse; bir bitkiye, tek bir yaprakta bir çok farklı renk olması durumunda ‘Alacalı’ denir. İngilizcesi variegata, vareigated olarak adlandırılmıştır. Bundan sonraki Türkçe başlıklarda ingilizce variegata yerine 'Alacalı' ismini kullanacağım.

Bu konu üzerine uzun zamandan beri yaptığım araştırmayı önce İngilizce ve sonra Türkçe olarak yayınlama aşamasına nihayet geldim! Tahmin edileceği üzere edindiğim bilgi ve topladığım makaleler son derece bilimsel içerikte olup herkesin anlayabileceği basitlikte olmasa da;  Türkiye’de kaynak olarak dile getirilerek yazılmış ‘İlk’ kaynak olması ve genel anlamda Alacalı bitklerin ne olduğunu anlatması açısından önem taşıyor. 

Alacalı bitkiler,  Doğal Alacalı ve Yapay Alacalı olarak ikiye ayrılıyor.  Doğal Alacalı bitkiler nasıl oluşuyor, bunu oluşturan etmenler neler? Yapay Alacalı bitkiler suni yollarla laboratuar ortamında nasıl ve neden oluşturuluyor? sorularının cevabını bu araştırmamda bulma şansını yakaladım. Bu cevapları siz merak eden doğa severlerle de paylaşmak istedim.

Bloğumda yayınlayacağım makalelerin her biri önce İngilizce ve her biri, bir alt başlıkta olacak. Daha sonra aynı makale Türkçe olarak aynı şekil ve başlıkta yer alacak.


İlgi gösteren merak eden okurlara şimdiden kolay gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder