18 Mart 2011 Cuma

"Stapeliads" A Book by John Pilbeam

Sukkulent dünyasındaki en ilginç ailelerden biri de bana göre Stapeliad’lar. Gövde yapıları ile ilk bakışta sıradan ve birbirlerine benzerliklerinden dolayı gözümüze basit gelse de, tüylüsü-tüysüzü, benekli-noktalı, renkli, ilginç dokulusu, dikenlisi ve daha başka bir çok yapıya sahip muhteşem çiçekleri ile bence bu dünyaya ait gibi durmuyorlar. Bir süre önce bu ailenin farkına vardım ve kendimi onların alışa-gelmemiş dünyasında buluverdim.
Aslında kaktüs ve sukulentlerin evrimsel süreçteki gövde yapıları incelendiğinde kendilerine akıl bahşedilmiş varlıklar olduklarını anlayabileceğimiz gibi hepsi bir mühendislik harikası muhteşem çiçek yapılarına baktığımızda Stapeliad’ların birbirlerinden ne kadar farklı yapıda olduğunu da fark ederiz. Yakından bakıldığında mühendislik harikası çiçeklere sahip bu bitkiden bir anda nefret etmeniz de mümkün! Tabi eğer burnunuz muhteşem kelimesi ile nitelendirilmiş yapıdaki bir çiçeğin iğrenç kokusunu kaldırabilecekse o ayrı! Bakın Shakespear bu Stapeliad’lar için ne demiş :
"A Stapeliad by any other name would smell as bad!" Şöyle çevirebilir miyiz acaba. Nam-ı diğer bu kadar kötü kokan anca bir Stapeliad olur!!

Bir süre önce Google’da Stapeliad’larla ilgili bir kitap bulmayı ümit ederek ararken John Pilbeam tarafından derlenmiş Stpeliads kitabını buldum. Kitap İngiltere kaynaklı. Sipariş verdim ve getirttim. İyi de etmişim. Kitabı hala okumaya devam ediyorum. 57 tür Stapeliad’a ait 686 fotoğraf ve bir o kadar da kapsamlı yazılmış bu kitabı çok beğendim ve bloğumda da bahsedip tavsiye etmek istedim.
Öncelikle ilk tavsiyem güvenilir bir sukkulent veya kaktüs kitabı edinmek isterseniz bu konuda duayen bir dostumun da tavsiyesi ile http://www.keithscactusbooks.co.uk/adresi. Araştırın inceleyin bakın. Fazla söze gerek yok. Stapeliads kitabını da buradan getirttim.

Gelelim kitabımıza. Kitaptaki fotolar, Stapeliad’ların özellikle çiçeklendiklerinde tüm güzelliklerini gözler önüne serip yetiştirici ve kolleksiyonerleri etkileyecek nitelikte. İyi bir iş üretmenin yolu heveslilere ve bu bitkiyi yetiştiricilere en iyi biçimde sunmak, bu türün çiçeklendiklerindeki güzelliklerini sergilemek ve farklı görüşler hakkında bazı ipuçları vermek.
Yazar John Pilbeam şöyle demiş: En iyi bitki koleksiyonu kitaplardaki bitkileri toplamakla başlar!
Kitap dokuz bölümden oluşuyor.Derleme çalışmalarından bahsedildiği Önsöz, hazırlanma sürecinde fotoğraf, bilgi ve destekleriyl katkıda bulunan kişi ve kurumların anlatıldığı Teşekkür ve Tanıtım, use and abuse, Yetiştirme ve Üretim, Türlerin ait olduğu bölgeler, Cins ve Türler, Cins ve Türler hakkındaki yorumlar, Tür İsimlerinin Anlamları Sözlüğü, Tür Kataloğu.
Latince ve eski Yunanca tür isimlerinin anlamlarının açıklandığı bölümden özellikle keyif aldım.
Şöyle açıklayayım: -ensis, -icus, -um uzantılarıyla biten bir kelime o bitkinin nereden geldiğini tarif ediyor.
Örneğin :   Orbea abayensis, Etyopya’da Abay Gorge bölgesinde yetişen Orbea, Rhytidocaulon baricum, Somali’deki Gobolka Bari bölgesinde yetişen Rhytidocaulon anlamını taşıyor.
Bazı kelimeler ise bitkiyi tarif ediyor. Mesela Huernia hysterix sakallı anlamına geliyor. Bknz. Huernia Hysterix fotosu
Kaynak 2: Stapeliads book by John Pilbeam

3 yorum:

  1. Hello my dearest friend Zeynep, is precious this book, I hope you enjoy it a lot, seems very interesting and has some wonderful photos!
    It will be very important to correctly identify ascleps.
    I'm glad it's a very good buy and very necessary also to any loving family apocynaceae.
    Congratulations wonderful book!
    Kisses !!

    YanıtlaSil
  2. Hello dear Mari, my dear friend welcome my blog!!!
    This book has full of amazing flower photos!!! Yes I enjoyed so much!!! I love Stapeliads. Of course I love them by means of your great collection. Kisses!!!

    YanıtlaSil
  3. Thank you very much for the welcome my dear Zeynep, always so attentive and caring.
    I have no great collection, only a handful of plants, because not all survive the climatic conditions here are very adverse to them.
    I am very happy that you have that book.
    I know that you love the flowers of this family and it is important to know a lot about them in order to give proper treatment to feel well, even far from their place of origin.Congrats again. Kisses!!

    YanıtlaSil