2 Mayıs 2013 Perşembe

Sukkulent Yaprağı Topraksız Köklendirme

Sukkulent yapraklarının bu kadar kolay köklenebileceği hiç aklınıza gelir miydi?
Yıllar evvel Seraliliput Kubilay beyin Acıbadem'deki serasını ziyaretim esnasında tepsi tepsi yaprağın toprak olmadan köklendiğine şahit olmuş, hayran kalmıştım. Hatta nasıl başardınız diye sorduğumda ben bir şey yapmadım, tepsiye öylesine attım ve bir daha da ilgilenmedim, demişti.

Kısa bir süre önce saksı değişiminden dolayı düşen sağlam yaprakları atmaya kıyamayarak ve Kubilay beyin serasında aklımda kalan o görüntüdeki gibi yaprakları plastik kaba rast gele koydum. On beş güne kadar köklenmeye ve hatta fotoğrafta da görüldüğü üzere yapraktan yaprak üretmeye başladı. Bu süre zarfında sulama yapmadım. Kimine mucize gibi gelebilir. Ancak kendi bünyesinde depoladığı su yaprağın kolayca köklenmesine ve hatta tomurcuklanmasına kolaylıkla yardımcı oldu.

Toprakta veya kumda pek çok kez yaprak köklendirme deneyimim olmuştur. Bu denemelerden sıcak hava koşullarında çoğu yaprağın ya çürüdüğüne ya da kuruduğuna şahit oldum. Topraksız yöntemde ise fotoğrafta da görüldüğü üzere başarı yüzde yüz. Özellikle Echeveria ve Sedum yaprakları bu yöntemle çok güzel sonuç veriyor.

Bundan sonraki aşamada daha fazla bekletmeden toprağa dikmek kalıyor...

4 yorum:

  1. Bu gün bir hanımefendi Sukkulentlerle ilgili bilgi istemiş bende sizin evin adresini verdim succuland.blogspot.com diye :))) haberiniz olsun istedim. Birde sizden ricam; bizim web sayfası maddi nedenlerden ötürü silindi, sizin linklerde görünüyor ama sayfa olmadığı için girilmiyor. Mümkünse onu aynı isimle feyse yönlendirebilirmisiniz. Dostça ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  2. Ahmet bey bilgi verebilen bir blog haline geldi mi pek emin değilim. Blok yazılarımı boşladığımdan istediğim içeriği henüz oluşturamamış olsam da aklınıza burasının gelmiş olmasına sevindim. Umarım bilgi almak isteyene faydası dokunur. Birazdan istediğiniz yönlendirmeyle de ilgileneceğim.
    Yorumunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  3. Bu akşam bir çok postu okudum. Bitkilerde alacalık yazılarıyla başlayıp. Blog zamanları ne iyiymiş. Uzun ve tatmin edici içerik olması dolayısıyla. Bu yorum ulaşır mı bilmiyorum. Onca yıl sonra bile yaptığınız bilgi paylaşımı ilgilisine ulaşır ;)

    YanıtlaSil