25 Aralık 2012 Salı

Aloe cv.Lavender Star: Aloe'deki deformasyon

Aloe cv. Lavender Star bir KG hibrid aloe ve mora çalan lavanta rengi ile en sevilen KG hibridlerinden biridir.
Photo by onkeybutt1969 from flickr
Siparişle Amerikadan getirttiğim yetişkin Aloe cv.Lavender Star baharı ve yazı sorunsuz, mutlu mesut geçirdi. Yaz sonu itibariyle gövdenin ortasında garip bir oluşum belirmeye başladı. Böyle enteresan yapıyı daha önce hiç bir sukkulentimde görmemiştim. 
Ne olacağını bir süre gözlemledim. Hızla gelişiyordu.  Önceleri cristat sanmıştım. Hatta cristat olduğunu varsayarak normal gövdede cristat formun oluşmasını izlemek ilginç olacak diye düşünürken, facebookta aloe grubundaki arkadaşlarla fotoğrafı paylaştım. Bu eciş-bücüş oluşum meğerse sandığım kadar parlak bir yapı değilmiş. Gruptaki arkadaşlar bu oluşumun bir tür bakteri sonucu oluşan bir yumru olduğunu ve derhal önlem almam gerektiğini söylediler. Öncelikle, bitkiyi derhal ayrı bir yere koymak gerekiyormuş ki, artık ne kadar bulaşıcı ise diğer bitkilere bulaşma riskini azaltmak gerekiyormuş. Saksıyı derhal diğerlerinin yanından ayırıp karantinaya aldım. Bir hamlede kesebilecek kadar keskin bir falçata veya bıçak yardımıyla bu yapıyı gövdeden kazıdım.
Etrafındaki bir kaç yaprağı da gövdeye ve diğer yapraklara zarar vermeden ayırdım ve attım. Tabi operasyon aletini alkolle temizledim. Hemen akabinde bitkimi elimdeki mevcut akar ilaçlarından biri ile fısfıslayarak ilaçlayıp oldukça gölge bir yere aldım. Ki, ilaç sıcak ve güneş etkisi ile bitkiye tamamen zarar vermesin. On beş gün sonra operasyon bölgesi kurudu. Bir daha aynı oluşuma rastlamadım. Sanırım bu işlemle bitkimi sağlıklı bir hale getirebildim. 
Böyle bir örneğe tanık olursanız artık ne yapılması gerektiğini biliyorsunuz!
 

13 Aralık 2012 Perşembe

Bitkilerle Oynamak

Sukkulent aranjmanları yapmak son derece keyif verici ve aynı zamanda örgü örmek gibi dinlendirici bir uğraş. Renk ve şekil olarak birbiri ile uyumlu bitkileri bir araya getirmek son derece kolay. Herkes yapabilir! Sadece kaktüs ve sukkulentlerle değil, eğer, bahçenizde balkonunuzda çeşitli bitkiler yetiştiriyorsanız yaratıcılığınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Benim aranjmanlarım doğal olarak sukkulentlerden oluşmakta....
Bir kaç püf noktası
*Bitkiler bir süre sonra büyümeye uzamaya sarkmaya başladığında aranjman özelliğini kaybetmeye başlıyor. Bunun için bitkilerden fazla gelişen ve uzayanları çıkartıp yeniden yapmakta fayda var! Ama asla sulamamazlık etmemeli!

*Yapılışında küçük bir püf noktası daha; bitkiler/çelikler köklü ya da köksüz olsun toprağa tamamen dikiliyor, asla toprak üstüne bırakılmıyor.
 

12 Aralık 2012 Çarşamba

Tembel Blogçu Bahçede Çalışıyor

Çok uzun zamandır bloğa yazamadım. Koca bir yaz bahçe ve bitki işleriyle geçti. Kış mevsimi yazarlığı hatırlatan önemli bir mevsim galiba. Yazın bahçe ve bitki işleriyle vakit hızla geçiyor ve yorgunluktan insanın oturup yazmaya bile hali kalmıyor. Blogger'lıkta tembel olabilirim ama bahçe ve bitki işlerinde son derece çalışkan ve keyifle yorulan biriyim. Bloğa yazmayalı beri bir sürü konu ve fotoğraf birikti. Yaz misafirlerim ile bir kaç foto....... 
 
 Bu zaman zarfında siparişler de verildi, yeni bitkiler de Succuland serasına katıldı.

23 Temmuz 2012 Pazartesi

Second visit of Cok Grootschoelten Succulent World April'2012

 sukkulent dışında da güzel bitkiler var!
 
 Selen Damla Gülgün ve benim Nisan ayında Hollanda'daki "Succulenten Kwekerij" ziyaretimiz. Cok bizi yine dinç ve güler yüzle karşıladı. 72 yaşındaki sevgili Cok'a uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum. Sukkulent delileri bize, böyle bir mekana ikinci kez gitmek nasip oldu, ne mutlu!:)

9 Şubat 2012 Perşembe

Aloe'lerin Arasında

Kış tüm hızıyla sürerken güneş nihayet -geçici de olsa- bizim buralara yüzünü gösterdi. Ama geçip gidecek ve yeni yağmurlar ve soğuklar gelecek..... Olsun! Buranın kışı hep derim daha güzeldir diye. Bodrum'un kışı Bodrum'un yazın hiç görmediğiniz yeşil ve canlı doğasını gösterir size. Ortalık ne kadar ıssız olsa da..
Burası eski adı ile Yalıçiftlik şimdiki adı ile Yalı'daki tersane ve belediye plajının yer aldığı deniz kıyısı. Kış dolayısıyla var olan tesisler kapalı. Meydan bize kaldı, ne güzel!

Aloe'lerin bulunduğu yer sahildeki tesislerden birinin düzenlediği bir bölüm. Eğimli bir toprak parçasına aloe'ler, agave'lar ve aeonium'lar dikmişler. Yerlere yer örtücü mesemblerden kullanmışlar.
Carlos uzun bir yürüyüşün ve denizle tanışmasının ardından vücudundaki tuzları kurutuyor.
Burası Carlos'a da bize de iyi geldi. Kısa güneşin karı!
Sahil yaz sezonu başlamadan ne kadar bakir ve güzel değil mi!
Bu bitki kumluk alanın gerisindeki yeşil tepedeydi. Lokal bir bitki olduğu kesin ama adından çok emin değilim. Netteki araştırmama göre adı 'Mandragora officinarum'. Güzelliğinden etkilenmemek mümkün değil. Tüm alan bakir kalsa daha ne türlerle karşılaşmak mümkün olacaktı.