30 Haziran 2011 Perşembe

Taşınma,,,Sera Yapımı,,,,Bitkilerin Durumu

Bir süredir Cevat'la tüm konsantrasyonumuzu Etrim'de yerleşeceğimiz evimizle ilgili hazırlıklara ve koleksiyonumun yeni adresimizdeki seranın yapımına yoğunlaştırmıştık. Geçen yıldan bu yana konuyu belli bir çizgiye orturtacak bir plan ve proje tasarladık. Geçtiğimiz günlerde bu planımızın son adımını uygulamak üzere bitkileri kolileyerek Etrim'deki evimizin bahçesinde kuracağımız seraya nakletmek üzere harekete geçtik. Tüm bu çalışma ve hazırlıklar uzaktan bakıldığında heyecan verici ama bunun yanında yeni bir ortam, yeni insanlar, alışık olduğumuz ve her şeyin hazır ayağımıza kadar geldiği şehir ortamını geride bırakıp tamamiyle köy koşullarına adapte olmak,  bitkiler içinse yeni bir iklim ve coğrafya,,,,,bütün bunların sonucu heyecan verici olduğu kadar her şey oturana kadar bir o kadar yorucu ve stresli!
İstanbul'daki evimde alan darlığı nedeniyle bitkilerimin tümünü kare üretim saksılarına aktarmış olmam kolilemede bana büyük avantaj sağladı. Yaklaşık 400 saksı 40 koli gibi bir rakkamla taşınmış oldu. Yetişkin ve uzun boylu bitkilerimi kolide çok sıkıştırmayacak şekilde dalları korumak maksadıyla gazeteye sararak kaybı en aza indirgemeye çalıştım.
(Kolideki bitkilerin bir kısmı geldikten sonraki gün açık havaya kavuştu)
(Komşumuzun küçük kızı Gizem. Yeni yardımcım:) Bir de ablası Ayşegül var ama o fotoğrafa yetişemedi. )
 Nakliye ve nakliye sonrasını düşünerek bir miktar kaybı göze almıştım baştan. Ancak çokta korktuğum gibi olmadı. Bitkiler biz insanlardan daha kolay ve çabuk adapte oluyorlar değişikliğe Sera kurulana kadar direkt güneşe maruz kalanların yapraklarındaki yanıklar ve yeni köklendirdiğim çeliklerimin yanması ve kuruması dışında bitkilerim genel olarak iyi durumdalar.
Koleksiyonun yerini alacağı hobi seranın yapım aşaması, kurulması ve tamamlanması ile ilgili bilgileri Cevat'ın Etrim bloğundan detaylıca öğrenebilirsiz. Bir hobi sera yapımı konusunda oldukça güzel bilgiler var. Seranın yapım aşaması ile ilgili bazı fotoları da ben ekliyorum. Bitkilerin seraya yerleşmesi sonrası fotoları bundan sonraki konuda bulabilirsiniz.
(Komşumuz Ünal. Ne demişler ev alma komşu al!)
(seranın cephe kaplaması 4mm'lik polikarbon levha)
(Serada toplam 8 pencere ve bir de pencereli kapı mevcut)
Cevat usta! iş başında:)
(Son olarak marin plywood raflar cilalandıktan sonra yan cephe polikarbon monte edilecek)

2 yorum:

  1. Bugün bloguna misafirin var abla. Çok güzel bir Bodrum havası aldım yazını okurken. Ne iyi yaptınız da şehrin karmaşasından uzaklaşıp mis gibi Etrşm havasında yaşamaya karar verdiniz.

    Biliyorum ki çok stresli, koşturmacalı ve canınızı çıkartırcasına bir yorgunluk yaşadınız. Bu fotoğraf karelerine baktıkça planlama aşamasından bu yana ne kadar güzel bir yol katettiğinizi görüyorum. Cevat Usta'dan her eve lazım bu arada bunu da yazmadan geçemeyeceğim.

    Sera harika olmuş. Bitkilerinin bundan sonraki fotoğraflarını hayal bile edemiyorum. Herşey çok harika gözüküyor. Blogun da Avrupadakileri aratmayacak nitelikte bilgi ve deneyimlere sahip bir blog olmuş.

    Sizi seviyorum, çok özledim. Takipteyiz.

    YanıtlaSil
  2. Hoooşgeldin Selenciim. kardeşimi burada görmek de ve tabi takipte olman da çok güzel. Henüz blogçu olarak yolun başında olsam da destek almak ayrı bir güzel. Bakarsın ilerde şu bizim püsküllülerimiz sukulentler hakkında birlikte bir blog hazırlarız, fena olmaz dimi?:)

    Etrim konusunda daha önümüzde uzun bir yol var. Yolun başında olmanın yorgunlukları bunlar. Her şey oturunca daha keyifli olacak elbet.

    Sera konusunda Cevat ustanın hakkını vermek lazım. Seranın montajı bittikten sonra elleri eklemleri şişti!,,,,bilmem kaç somun vida taktı,,,,sadece sera da değil evdede yapacak bir dolu iş ona bakıyor. Şu bir gerçek ki teknik işlerden anlayan iyi bir araştırma ve uygulama insanı!:) ve daha yapacak çok iş var.

    Bu arada bitkiler seraya geçtikten sonra daha bir rahatladılar. Geçmeden önce direkt güneşe maruz kaldıkları için yanıklar oldu ama şimdi toparlanıyorlar.

    Bu arada sadece sanal ortama değil Etrime'de en kısa zamanda bekliyoruz, ona göre.
    Özletmeyin,,,sevgiler.

    YanıtlaSil