Geçtiğimiz haftasonu Etrim'e evimizin düzenlemeleri için gitmiştik. Güneşli ve masmavi bir gökyüzü ile karşıladı bizi Bodrum. Arka komşumuz Ayşe teyze her zamanki konukseverliği ile lezzetli bir Etrim kahvaltısı hazırlamış. Ellerine sağlık Ayşe teyze. Kahvaltı sonrası elimde fotoğraf makinesi ile yediklerimi eritme turuna çıktığımda Ayşe teyzenin arka bahçesinde el değmemiş hala doğal kalmış otluk bayıra yönelip taaa uzaktan bana seslenen kırmızı, pembe mavi mor renkleriyle kır lalelerini (diğer adı dağ laleleri-latince adı Anemone coronaria) pozlayım istedim.
Bir kayanın dibine geldiğimde doğada yetişen sukulentlerden crassulaceae ailesine ait Umbilicus sp.nin bizim Ayşe teyzenin bahçesindeki bir kayanın dibinde rastlamak hem şaşırtıcı hem de sevindirici. E ne de olsa biraz fazlaca bağımlısı olduğum hobim ve koleksiyonunu yaptığım bu muhteşem bitkileri doğal ortmında keşfetmek çocuksu bir sevinç ve haz yaşatıyor insana.
Umbilicus'un latince kelime anlamı göbek deliği demek. İsmini horizon şeklindeki yapısı nedeniyle göbek deliğine benzerliğinden alan bu çok yıllık bitki, kaya diplerinde veya kaya yarıklarında yaşayan doğal bir sukulent.
Umbilicus'u bir evin balkonunda saksının içine hapsetmek çok da iyi bir fikir gibi gelmedi bana. Ait olduğu bu alanda gayet memnunlar hallerinden. Bu görüntülediğim hangi çeşit Umbilicus şimdilik bilemiyorum. Çiçeklendiğnde belki kesin varyeteyi öğrenebilirim. Yalnız Türkiye'de 7 çeşit endemic olmayan
http://turkherb.ibu.edu.tr/index.php?sayfa=dizin&cins=Umbilicus Umbilicus var. Bunlardan ikisi Umbilicus erectus ve Umbilicus horizontalis'in Muğla ilinde yetiştiğini biliyoruz.