11 Şubat 2011 Cuma

Asclepiad Tohumları

Bir süredir üzerinde tohum keseciklerinin açılmasını bekleyen Huernia boleana.










Nihayet tohum kesecikleri açıldı ve tohumlar belirgin, gözle görülür biçimde ortaya çıktılar.















Kese içindeki tüm tohumları çıkartıp bir kağıdın üstüne aldım. Fotoladıktan sonra bir mektup zarfına alıp, çimlendirene kadar serin ve gölge bir yerde saklayacağım.









Bu tohumların uzun süre saklanabildiğini öğrenmiştim. Uzun süre saklamak mümkün ancak tohumları ekmeden önce soğuk bir ortamda soğuklandırmaya tabi tutmak gerekiyor. Tohumları ancak baharda havalar ısınmaya başladığında ekebiliyoruz. Kışın ekilen tohumlardan her zaman bir sonuç beklememek gerekiyormuş. Havada yeterli nem oranını yakalamak için ilk bahar yağmurları düşmeye başladığında diye okumuştum bir kaynakta. Tohumları ekme zamanı geldiğinde ve Asclepiad'larda tohum ekme konusuna daha detaylı değinmek üzere şimdilik bu konuyu bir başka başlığa saklıyorum.

Stapelia hirsuta var.tsomensis ise muhteşem görünüşlü ama bir o kadar leş kokulu çiçeğini açtı.





















Bitkiye bahçe, balkon gibi dış ortamlarda bakıyorsanız çoğalmak için çiçeğin kokusu nedeniyle kara sinekleri kendine çektiğini görürüz. Sinekler çiçeğe larvalarını bırakır. Larvalar yetişkin sinek olana kadar çiçekte kalır. Gövdesine yapışan pek çok tozlaşmış tohumla birlikte yetişkin olan sinek bir süre sonra uçar gider ve tohumları uzaklara taşır. Asclepiad'lar doğal döngüsünde bu şekilde çoğalırlar.
Ancak, ben tohum toplamak istediğimden bu işi sineklere bırakmak istemedim ve çiçek kuruyana kadar saksıyı evin içinde bıraktım. Tabi o dayanılmaz koku bir süre sonra sabrımı zorladı ve saksıyı tekrar balkona çıkarmak zorunda kaldım!! Bu süre zarfında yani, kokukunun en yoğun olduğu süreyi oda içinde geçirdiğinden sonrasında dışarda herhangi bir sinekle ve larva ile karşılaşmadım.

















Tohum almak için çiçeği inceliyorum



















Bu beyaz küçük şeyler tohum olabilir mi acaba?



















Çiçeğin en ortasında bir dizi sıralanmış bu maddenin tohum olduğundan şüpheliyim! Daha önce bu bitkinin tohumuna bir kaynakta da rastlamadım. Beklentim aynı Huernia boleana gibi tohum kapsülünün içinden çıkacak tohumlardı. Eğer şimdiye kadar bu konuda bir deneyiminiz oldu ise bloğuma yorumlarınızı iletebilirsiniz.

12 yorum:

  1. Wonderful and interesting photos!!
    Sorry to be so late in responding.

    ❤Happy Cactus Monday❤

    YanıtlaSil
  2. Hi Teri
    No matter and thank you for your friendly message and for visiting my blog too.
    !!!!Happy Cactus Monday!!!!
    Zeynep

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Maalesef onlar tohum değil Zeynep Hanım. Bu tür de tohumlarını Huernia boleana gibi uzun-ince tohum kapsüllerinde taşıyor.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba sayın ashiza!
    Acaba desem de benim de tahminim bu yöndeydi.
    Yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler, tohumlar olgunlaşmış.Çoğu Huernia ve Stapelia self fertile değildir.Aynı türden açmış bir bitkiniz yoksa büyük olasılıkla eş zamanlı açmış bir başka Huernia veya Stapelia türü bitkiniz ya da yakın bir komşunuzda bulunabilecek Orbea variegata veya Stapelia grandiflora (Komşularda başka bir tür olması olasılığı pratikte 0 kabul edilebilir.) ile tozlaşma sonucu hibrid tohum oluşmuş olmalı.Kesin sonuç bitki büyüyüp çiçek açtığında alınabilir.
    Asclepiadaceae ailesinde tohumların çimlenme oranı kısa sürede düşer ve tazeyken ekilmelidir.
    Soğuk katlama (cold stratification) gerekli değildir.Şimdiden başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Yorumunuz için teşekkürler isimsiz. Ancak kelimeler tanıdık geliyor. Selamlar

    YanıtlaSil
  7. Levent Çerçi21 Şubat 2011 20:21

    Yanılmadınız! Veri güvenliğim açısından anonim yazmak zorunda kalmıştım.Çok başarılı bulduğum sukulent fotoğraflarınızı bloğunuzda daha fazla görmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  8. Levent bey yorum sahibinin siz olma ihtimali oldukça yüksekti zaten:) Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Asclep tohumlarını taze iken hemen dikmek gerekiyorsa elimde geçen seneden kalma zarfa koyduğum tohumlar var. Yer darlığı nedeniyle tohumdan üretim şimdilik yapamıyorum. Bu durumda belki de bayatlamış olacak ve tutmayabilecekler. Bilseydim size gönderirdim.

    YanıtlaSil
  9. Levent Çerçi23 Şubat 2011 22:15

    Geçen seneki tohumlarda maalesef çimlenme oranı çok düşecek.Taze tohumları vakit kaybetmeden ekmekte yarar var.

    YanıtlaSil
  10. Hi honey! Sorry I missed Cactus Monday but we have been in Southern California. My husbands father passed away unexspectly and we then had to arrange 24 hour care for her in the home. It has been a long sad 2 weeks.

    I am glad you joined and have a new post. It is great that blogger can translate. This is very interesting. Looks like you are trying to start from seeds. Those darn flies though must like the yucky smell. LOL You have a wonderful collection. Can't wait for spring to get going here. We had a few days of wonderful weather but tonight and this weekend it is suppose to freeze!? Crazy weather! So my succulents are still in the garage. They need to come out soon though because they are wanting to bloom and some are not doing well.

    Take care and talk with you soon!

    YanıtlaSil
  11. Hi Dear Candy

    No matter for Cactus Monday. I missed it on this Monday too. So sorry for your unexpected lost. But sometimes the life is like that,,,I wish a long, healthy and happy life for you and for your dear family.

    I just want to try cultivation from seeds. But If you have no enough space it means that you have no enough lighting for cultivate. When I move to my new home I will have enough space and lighting. So I keep (I hope) my all intentions to next spring :)

    Let your plants still stay in the garage. Some freezing may visit there. LOL the weather is crazy here in these days.
    Take care my dear friend to you and always all my best.

    YanıtlaSil
  12. Thank you so much Zeynep for the kind words. It is greatly appreciated.

    And yes I am not going to take them out of the garage yet. Spring has been teasing me though and I almost took some out. I am sad though. A beautiful new aloe that I bought last year is pretty much done for. I thought it was doing great in the garage but I took a look at it today because the leaves looked funny. The ground is all dry but the base of the plant is rotted. It even had a little baby and it is in the same condition. I don't think that there is anything to save. Boo hoo! It was really big too and I am really surprised.

    YanıtlaSil