14 Aralık 2010 Salı

Agave Desmettiana Variegata ve 400 yıllık Sukulent Ağaç Dasylirion : Bir Sera Gezisi Kardelen Fidancılık

Bayram tatilinde Bodrum’daki kalış süremizin bir gününü Ödemiş’teki Kardelen fidancılık serasına ayırdık. Kardelen fidancılığın yöneticisi Aydın beyle zaman zaman facebook üstünden ortak tutkumuz kaktüs ve sukulentler konusunda yazışırız. Facebookta her zaman güncellenen sayfasından serada satışı yapılan ya da yenilenen türleri takip etmek mümkün. Uzun zamandır peşinde olduğum Meksikalı Agave Desmettiana Variegata'nın satışını da bu şekilde öğrenmiş oldum.
Hem bahçemizin peyzajında kullanmak istediğim ve ülkemizde satışı bir tek Kardelen Seracılık tarafından yapılan Agave Desmettiana Variegata'yı almak ve hem de tür çeşitliliği oldukça fazla olan Ödemiş'teki bu serayı görecek olmak beni oldukça heyecanlandırıyordu.
Binlerce metrekareye yayılan alanda kaktüs ve sukulentler dışında da görülmeye ve incelemeye değer çok güzel bitki türleri var. Bir begonvil hayranı olarak seradaki begonvil koleksiyonuna hayran kaldım diyebilirim. Hele bir tanesi var ki, Variegata Begonvil. Pembe beyaz renkte ebruli desenli çiçekleriyle oldukça çekici duruyor. Onu alma ve bahçeye dikme heyecanını şimdilik bahara saklıyorum. Ayrıca daha o kadar çok çeşit var ki, heyecanlanmamak mümkün değil, daha önce isimlerini duymadığım belki de ülkemizde satışı ilk defa yapılıyor olan Exotic bitkiler koleksiyonu, Palmiyeler ve Cycaslar, çim bitki türleri Grass Special, ithal ve yerli Cupresus çeşitleri, Bonsai ağaç çeşitleri Macrobonsai’ler, sanat harikası görünümündeki yaşlı bonsai zeytin ağaçları Olea Europa ve üretimi ülkemizde ilk kez yapılan Nerium Oleander ve daha pek çok çeşidin hepsi görülmeye değer. Böyle bir aktiviteyi tek güne sığdırmak mümkün olabilir mi?  Kardelen fidancılık zengin çeşitliliği yanı sıra diğer aktvitelere de ev sahipliği yapmakta ve pek çok ziyaretçiyi de kendine çekmektedir. Yerli ve yabancı sera sahiplerinin ve derneklerin ziyaretleri, geleceğin Peyzaş mimar adayları için eşsiz bir kaynak alanı olduğu gibi peyzaj mimar adaylarına düzenlenen açık alan seminerleri, 6. Ödemiş Süs Bitkileri Fuarı'na ev sahipliği ve daha çeşitli aktiviteler.

Fotoda arkamdaki Dasylirion’un yaşını duyduğumda kulaklarıma inanamadım. Anavatanı Meksika olan tam dörtyüz yıllık bir canlı. Hem de bir sukulent ağaç. Doğanın emeğine saygı ile eğilmemek mümkün değil!
Mexican Grass Tree, Dasylirion :
20 Alt türden oluşan herdem yeşil perenniyel kurak dağlarda ve çöllerde bulunan ot ağaçlarıdır (Grass tree)Anavatanı Meksikanın dağlık alanları ve çöllerdir. Bu bölgelerde gece oluşan çiğ damlacıklarından beslenerek fazla suyu bünyesine biriktirerek susuz dönemlerde kullanır, Nisan-Eylül dönemlerinde vejatasyona geçer(9/10 zone)Yaşına bağlı olarak tepeden çok hızlı gelişen çiçek tuğu oluşturarak güzel kokulu çiçekler açar ve uygun ortamlarda tohum bağlar. Çok yavaş geliştiğinden ve kıtalar arası ithalatından dolayı kıymetlidir, CITES kanunuyla koruma altına alınmışyır (Cites, Dünyada Yok Olan Bitkileri ve Hayvanları Koruma Kanunu) Çiçek tuğunu kesmek eüer üretim için tohumuna ihtiyaç yok ise bitkiyi daha sağlıklı yapar ve tepeden çatallaşma oluşumunda etkendir böylece daha görsellik kazanır. Toprak özeliği yönünden seceneği yoktur ama drenaj önemlidir.-15C'ye kadar yıl içinde15 günü geçmemek şartıyla dayanır.  
Kaynak : Sn. Aydın Dinçaslan/Kardelen Fidancılık

Agave Desmettiana Variegata :

Kompakt ve renkli yapısı ile saksı bitkisi olarak tercih edildiği gibi, olgunlaşıp gelişmeye ve uzamaya başladığında bahçe peyzajı için oldukça populer, çabuk büyüyen, çok yavru veren, sarı yeşil renkte variegata yaprakları ile göz dolduran, gövdesi enine değil dikine büyüyen, dikensiz yaprakları nedeniyle yumuşak ve hoş görünüşlü bir forma sahip bir agave türüdür.
Anavatanı Mexico ve Kuzey Amerika. Kuraklığa dirençli bu bitkimiz ancak +4 derece soğuğa kadar dayanır. Bulunduğu ısı ve ışık konumuna ve iklime göre yapraklardaki sarı-yeşil ton mavi-yeşil olarak değişir. Eğer bol güneşli bir konumda ise yapraktaki renk varyasyonu sarı ve yeşil, az güneş gören bir konumda ise yapraktaki renk varyasyonu mavi-yeşile döner. Her agave türünde olduğu gibi yaklaşık on yıl sonra çiçeklenir ve çiçeklenme sonucu ana gövde ölür. Hayatına bu süreçte hızla üreyen ve büyüyen yavrularıyla devam eder.
Kaynak : Çeşitli yurtdışı kaynaklardan çeviri by Succuland

Agave Desmettiana(Agave horrida)200 çeşitten oluşan gül şeklinde yaprak dizilşlerine sahip sukulentlerdir,Desmettiana Meksika kökenli olup 2008'de çapraz melezleme ile variegatası bulunmuştur ve ülkemiz florasına Kardelen fidancılık tarafından 2009 da kazandırılmıştır,Türkiyede ilk örneklerinden birincisi Zeynep D. Karaman 'da bulunmaktadır;Meksikada ''Lomarie''Likörü yapımında kullanılmakta ve yaprakları soyulup kızartılarak tüketilmektedir.Türkiye de 8nci zondan başlayarak yaşam alanı bulabilmektedir-12den itibaren(Yıl içinde - günsayısı 10 günü geçmemeli.Tohum üretimlerinden yeşil kardeşten üretimlerde variegata üretim mümkündür ,Çiçek açtırma tavsiye edilmez.Toprak seçeneği(peyzaj alanlarında)yoktur.
Kaynak : Sn. Aydın Dinçaslan/Kardelen Fidancılık

5 yorum:

  1. I love your agave's! They would look very nice in my yard! And a 400 year old succulent tree! Very incredible! Thank you for your visit!

    YanıtlaSil
  2. Hey hi Zeynep! I did not realize this was you! Awesome!

    YanıtlaSil
  3. Hi Candy thank you for visiting my blog. Yes it was me :)I have a garden but it is not ready for planting yet. Agaves are tough for winter, very attractive and decorative plants for a garden. Kisses :)

    YanıtlaSil
  4. Hi again Zeynep! Cactus Monday is something that a blogger friend of mine Teri at Teri's Painted Daisies http://painteddaisies.blogspot.com/. What you do is on Sunday make a succulent blog and when done you usually title it Happy Cactus Monday or HCM or definitely put that in your blog information. We put the Cactus Monday logo on the side of our blog with a gadget. It has the link to Teri's web site attached. When you have a Cactus Monday blog you go to Teri's blog and add your name and web address to her Cactus Monday Mr. Linky that she will have posted. You can look at this weeks to get the idea. Then everyone who adds a link checks out your blog and leaves a comment also and you do the same to there's. A lot of blogger's belong to different things for days of the week. I know of one called Shadow Sunday. There are all kinds. This one is pretty small! But it is a great way to meet other bloggers and have them look at your blog.

    YanıtlaSil
  5. Dear Candy thank you for sharing this information. This is great idea!!! I am participating on Cactus Monday anymore. But as I write my blog in Turkish whoever wants to read has to use translate section.
    All the best,,,,

    YanıtlaSil